Historie

Het woongebouw de Schiedamse Vest is ontworpen door de Haagse architect Jan Wils (1891-1972). Wils was aanhanger van de Dudok-school en ontwierp ondermeer het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Het gebouw werd naast het magazijn “de Bijenkorf”, ontwerp van Dudok, gebouwd aan de Schiedamse Singel. Dit was toen nog het verlengde van de Coolsingel. De intentie was om het gebouw later uit te breiden tot aan de Schilderssteeg, waar later de CityFlat is gebouwd. De Bijenkorf is tijdens de bombardementen voor tweederde verwoest. Omdat het bestemmingsplan werd gewijzigd, is de rest van het pand af gebroken. Bij de herbouw van de Bijenkorf in 1955 op de huidige locatie is ook de Coolsingel iets omgelegd.

Voorzijde schiedamse vest historie Achterzijde Schiedamse Vest historie
Foto 1: Voorzijde gebouw Foto 2: Achterzijde gebouw

De begane grond van het pand was bestemd voor winkelruimte, de eerste tot en met de zesde verdieping werden als woonruimte gebruikt. De bovenste verdieping was ingericht voor vrijgezellenwoningen. De indeling van deze verdieping is, nadat het pand in 1989 door de toenmalige Stichting Studenten Huisvesting Rotterdam (SSHR) werd aangekocht, vrijwel hetzelfde gebleven.

De architect heeft bij de bouw van het pand een stalen constructie toegepast. Dit is goed te zien op foto 1. Het gebruik van staal was in die tijd niet gebruikelijk. Pas sinds een jaar of vijf wordt staal vaker gebruikt in de woningbouw. Er is gebruik gemaakt van de staalconstructie om de bouw zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Tijdens de oorlog is het pand, dat toen nog niet gereed was, in brand gevlogen. Al het houtwerk in het pand is daarbij verbrand. De staalconstructie heeft geen schade ondervonden van de brand en ook de zevende verdieping was in tact gebleven. Wellicht is de constructie van het pand wel de reden waarom ons pand als een van de weinige panden in het centrum van Rotterdam de oorlog overleeft heeft. De flat heeft sinds enkele jaren de monumentenstatus.

Bronnen:
J.A. Genderen Stort, “Het woongebouw aan de Schiedamse Singel”, Staal, februari 1941
www.bouwenmetstaal.nl
www.woonen.nl